Hoppa till huvudinnehåll
Nyheter
Kalenderdagsavdrag

”Varför har ni dragit föräldraledighet över helgen? Lisa var ju hos morfar då!”

Kalenderdagsavdrag, en vanlig fråga som Accountors lönekonsulter får från anställda handlar om just kalenderdagsavdrag, så vi tänkte reda ut det.

Kalenderdagsavdrag görs när den anställda är borta mer än fem dagar

Kalenderdagsavdrag är något som görs när den anställda är borta från arbetet mer än 5 dagar. Då görs ett avdrag för varje kalenderdag under ledigheten/frånvaron. Avdraget görs även för lediga dagar och helgdagar men är då lägre än ett dagsavdrag. 

Exempel: När man är borta för tex vid föräldraledighet torsdag och fredag och sedan följande måndag till torsdag med en helg emellan, blir det mer än fem arbetsdagar i streck. Då görs ett kalenderdagsavdrag även för helgdagarna, men är då lägre än ett dagsavdrag. Hur stort avdraget är beräknas på din månadslön genom en formel. Det är kollektivavtalet som reglerar avdraget. I kollektivavtalet som gäller på din arbetsplats kan du läsa mer om reglerna och beräkningen.

Kalenderavdraget görs bland annat vid föräldraledighet, tjänstledighet och från dag 15 vid sjukskrivning. Det här är ingen ny regel men många känner inte till den.

Har du koll på ditt kollektivavtal? Behöver ni hjälp med lönehanteringen? 

Accountors kompetenta Lönekonsulter har stora kunskaper om olika kollektivavtal, lagar och regler. 
Läs mer om våra tjänster eller kontakta oss för mer information.

Outsourca lönehanteringen? Kontakta oss direkt eller via formuläret så svarar vi på dina frågor

 
 
Tags

Share