2018_11_22
Intressant läsning

”Varför har ni dragit föräldraledighet över helgen? Lisa var ju hos morfar då!”

kalenderdagsavdrag

En vanlig fråga som Accountors lönekonsulter får från anställda handlar om kalenderdagsavdrag, så vi tänkte reda ut det.

Kalenderdagsavdrag görs när den anställda är borta mer än fem dagar

Kalenderdagsavdrag är något som görs när den anställda är borta från arbetet mer än 5 dagar. Då görs ett avdrag för varje kalenderdag under ledigheten/frånvaron. Avdraget görs även för lediga dagar och helgdagar men är då lägre än ett dagsavdrag. 

Exempel: När man är borta för tex vård av barn (VAB) torsdag och fredag och sedan följande måndag till torsdag med en helg emellan, blir det mer än fem arbetsdagar i streck. Då görs ett kalenderdagsavdrag även för helgdagarna, men är då lägre än ett dagsavdrag. Hur stort avdraget är beräknas på din månadslön genom en formel. Det är kollektivavtalet som reglerar avdraget. I kollektivavtalet som gäller på din arbetsplats kan du läsa mer om reglerna och beräkningen.

Kalenderavdraget görs bland annat vid föräldraledighet, vård av barn, tjänstledighet och från dag 15 vid sjukskrivning. Det här är ingen ny regel men många känner inte till den.

Har du koll på ditt kollektivavtal? Behöver ni hjälp med lönehanteringen? Accountors kompetenta Lönekonsulter har stora kunskaper om olika kollektivavtal, lagar och regler. Läs mer eller kontakta oss för mer information.


Vill du veta mer eller ha hjälp att tolka vad som gäller i just din situation? Tveka inte att kontakta någon av våra duktiga konsulter på Accountor. 

   Anders Larsson

ANDERS LARSSON
Region: Mitt/Norr
08-506 116 41
anders.larsson@accountor.se

Camilla Witt Rudström

CAMILLA WITT RUDSTROM
Region: Mitt/Norr
010-161 38 39
camilla.witt.rudstrom@accountor.se

Annette Fellman

ANNETTE FELLMAN
Region: Mitt/Norr
010-475 03 33
annette.fellman@accountor.se

Lars Bengtsson

LARS BENGTSSON
Region: Väst/Syd
010-475 04 09
lars.bengtsson@accountor.se