2018_05_02
Nyheter

Niklas Sonkin utsedd till VD och koncernchef för Accountor Group

Styrelsen för Accountor Group har godkänt utnämningen av Niklas Sonkin (50) som VD och koncernchef från och med den 2 maj 2018. Sonkin har varit COO och vice VD för Accountor sedan januari 2017.

Tidigare VD och bolagets grundare, Asko Schrey, fortsätter som aktiv medlem i styrelsen för Accountor Group.

- Styrelsen vill tacka Asko Schrey för det anmärkningsvärda arbetet han har gjort under de många år då han har byggt Accountor till det stora och mångsidiga internationella företaget som det är idag. Vi är stolta över att vi kan fortsätta Askos arbete och leda Accountor vidare enligt hans visioner, säger Jussi Wuoristo, styrelseordförande i Accountor Group.

- Vi kommer att fortsätta utveckla, växa och internationalisera Accountor från en ypperlig utgångspunkt. Vi önskar Niklas Sonkin och hans team all lycka och framgång i den nya positionen, säger Wuoristo.

Asko Schrey är inte bara tidigare direktör för Helsingforsbörsen, utan också allmänt känd som en entreprenör och innovatör och pionjär inom ekonomiförvaltningssbranschen.

- Efter att ha verkat 12 år i börsverksamheten, planerade jag att tillbringa en motsvarande period inom ekonomi- och HR-administration. Det blev dock nästan 20 år och fortsätter än - jag är fortfarande styrelseledamot och Accountors näst största aktieägare. Jag har också blivit lovad att min gungstol kan stå kvar på företagets huvudkontor tillsvidare, säger Asko Schrey.

- Det har varit ett stort nöje att jobba tillsammans med Accountors personal under alla dessa år av fantastisk framgång, men också under en enorm press. Allt detta har svetsat oss på Accountor samman att arbeta hårt mot våra gemensamma mål. Som ett resultat kan vi nu erbjuda en mycket bättre kundupplevelse än någonsin tidigare. Tack till alla våra kunder som har vågat att kräva ett starkt resultat av oss samt gett oss en öppen, omedelbar och ibland till och med hänsynslös feedback, fortsätter Schrey.

- Jag vill också tacka de fem riskkapitalbolag som jag tillsammans har arbetat med att utveckla Accountor: IT-Venman, Capman, 3i, Sponsor och senast Vitruvian Partners. Var och en av dessa bolag har förstått att utse personer till Accountors styrelse som har kunnat hjälpa oss och som har kunnat ställa rätt krav för att föra oss vidare. Dessa personer (Ralf Saxen, Mikko Räisänen, Olli Liitola, Ere Kariola, Kaj Hägglund, Juhani Kalliovaara och Jussi Wuoristo) har haft en avgörande inverkan på vår tillväxthistoria. Utan de utmaningar de har utsatt oss för hade många möjligheter blivit bortkastade, säger Schrey.

- För två år sedan startades tillsammans med Vitruvian utvecklingen av Accountors operativa struktur och ledningsmodell. Fokusen har varit att stärka våra fyra företagskluster, att utveckla de centraliserade funktioner som krävs för ett internationellt företag och att flytta det operativa ledningsansvaret från entreprenören till en professionell chef.

- Jag har följt denna process mycket intensivt och jag kan med stor glädje och övertygelse nu överföra ansvaret till Niklas Sonkin, säger Asko Schrey.

- Jag mottager VD-positionen ödmjukt, tillsammans med den skickliga Accountor-personalen och Accountors värdefulla kunder. Det har varit ett privilegium att följa i Asko Schreys fotspår och arbeta sida vid sida med honom i nästan ett och ett halvt år, säger den nya VD och koncernchefen för Accountor Group, Niklas Sonkin.  Nu är det dags att sätta nya fotspår tillsammans med det egna teamet.

Tilläggsuppgifter:

Niklas Sonkin, VD, Accountor Group, +358 444 103 570, niklas.sonkin@accountor.fi

Jussi Wuoristo, Styrelseordförande, Accountor Group, +447 770 851 294, jussi.wuoristo@vitruvianpartners.com

Asko Schrey, Grundare och styrelsemedlem, Accountor Group, +358 405 001 655, asko.schrey@accountor.fi