2018_05_22
Nyheter

Höjt inkomsttak i sjukförsäkringen från juli 2018

I höstas beslutade regeringen om höjt tak i sjukförsäkringen från 7,5 till 8 prisbasbelopp. Den 1 juli i år träder lagen i kraft. På en månadslön innebär lagändringen att taket höjs med 1 896 kr, från 28 438 kr till 30 333 kr.

Bakgrunden till lagförslaget var att lönerna ökat kontinuerligt, medan ersättningen för inkomstbortfall legat kvar i många år.

De förmåner som omfattas av höjningen är:

  • Sjukpenning
  • Rehabiliteringspenning
  • Närståendepenning
  • Smittbärarpenning
  • Ersättning vid tvist om sjuklön

För dig som arbetar med lönehantering innebär det att du måste kontrollera de kollektivavtal som tillämpas, om någon beräkning blir påverkad. Det kan finnas lönearter som baseras på sjuklönelagens prisbasberäkning.

Läs mer om lagändringen på regeringen.se »

Prova lönehantering med Accountor


Vidare läsning:
Outsourca lön med Accountor »
Läs även artikeln Löneprocessen steg för steg »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Accountor bevakar lagändringar och nya rön inom ekonomi, redovisning, lön och HR, samt skriver guider och artiklar. Ange dina uppgifter så får du våra kosnadsfria e-mail cirka en gång i månaden. Du kan också få erbjudanden relevanta för dig. Välkommen!


Välj din befattning *

Information om hur Accountor behandlar personuppgifter finns tillgänglig i vår Privacy Statement: accountor.se/privacy-statement

Du har rätt att återkalla ditt samtycke när som helst. Enklast gör du det genom att klicka "unsubscribe" längst ned i ett av våra utskick.