2018_11_14
Nyheter

Hohoho! Redo för julen men vad gäller vid gåvor och julbord?

regler julgåva julbord

Julen närmar sig och många arbetsgivare börjar fundera över julgåvor till anställda och vilka de ska bjuda på julbord. Reglerna kring detta kan vara svåra att tolka men vi hjälper dig att reda ut de olika begreppen.

Julgåvor till anställda

  • Värdet på gåvan får inte överstiga 450 kr ink moms för att anses som skattefri. Arbetsgivaren får såklart ge dyrare gåvor, men då ses gåvan som lön och blir skattepliktig för den anställde från första kronan. Gåvan får heller inte ges i kontanter.
  • Den anställde kan välja att skänka pengar till en ideell organisation istället för att få en julgåva från arbetsgivaren, men då ska den anställde beskattas för gåvans värde som för lön.
  • Om arbetsgivaren istället bestämmer att skänka till organisationer påverkas inte den anställde.

Julgåvor till kunder

  • Är ej avdragsgilla men avdrag medges dock för enklare reklamgåvor av obetydligt värde. Gåvorna ska ha en direkt anknytning till företagets verksamhet eller vara enklare presentartiklar. Vanligtvis är dessa någon form av reklamgåvor med företagets logga på.

Julbord för anställd

  • Anses som en intern representation, dvs ej avdrag för företaget, men samtidigt slipper de anställda förmånsbeskattning.
  • Kringkostnader så som musikunderhållning är avdragsgilla för företaget med 180 kr per person, exklusive moms två gånger per år. Hålls festen på annan ort än företagets tjänsteställe kan företaget med full avdragsrätt betala resa och hotell för en övernattning i anslutning till festen enligt gällande regler för arbetsresor.
  • Familjemedlemmar och före detta anställda som bjuds med på julbordet riskerar inte heller förmånsbeskattning.

Julbord med kunder

  • Är en ej avdragsgill kostnad för företaget. Däremot medges avdrag för enklare förtäring och förfriskningar av mindre värde om det finns ett omedelbart samband med verksamheten.

Vill du veta mer eller ha hjälp att tolka vad som gäller i just din situation? Tveka inte att kontakta någon av våra duktiga konsulter på Accountor. 

   Anders Larsson

ANDERS LARSSON
Region: Mitt/Norr
08-506 116 41
anders.larsson@accountor.se

Camilla Witt Rudström

CAMILLA WITT RUDSTROM
Region: Mitt/Norr
010-161 38 39
camilla.witt.rudstrom@accountor.se

Annette Fellman

ANNETTE FELLMAN
Region: Mitt/Norr
010-475 03 33
annette.fellman@accountor.se

Lars Bengtsson

LARS BENGTSSON
Region: Väst/Syd
010-475 04 09
lars.bengtsson@accountor.se