2018_01_19
Nyheter

Fler sporter godkänns som friskvård efter dom i HD

Högsta domstolen meddelade i en dom i fredags att golf på pay and play-banor och driving range nu ska godkännas som skattefri personalförmån, så länge ersättningen är till ett mindre värde (upp till 5000 kr per år) och erbjuds till hela personalstyrkan.

I domen diskuteras att sporter som tidigare undantagits från friskvårdsbidraget, på grund av att de medför höga kringkostnader för utrustning och anläggningar, nu kan anses vara tillgängliga för en bred allmänhet. Man kan idag hyra utrustning i högre utsträckning än vad som gick tidigare, vilket gör att de flesta människor kan utöva de sporter som tidigare ansågs för dyra.    

Efter domen meddelade Skatteverket att ”också dyrare sporter” ska kunna räknas som skattefri personalförmån. Skatteverket öppnar därmed upp för fler motionsformer, som förut inte godkänts som friskvård.  Notera att det endast är motionsaktiviteten som räknas som friskvård, inte hyra av utrustning.   

Du kan nu göra friskvårdsavdrag för exempelvis:

  • Ridsport
  • Skidåkning
  • Golf (ej medlemsavgift)   
  • Segling

Se vår branschorganistion Srf konsutlernas intervju med Skatteverkets expert Pia Blank Thörnroos här.


Läs föregående nyhet:
Funderar du på att outsourca lön? Läs vår artikel Löneprocessen steg för steg »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vi bevakar lagändringar och nya rön inom ekonomi, redovisning, lön och HR, samt skriver guider och artiklar inom vårt intresseområde. Du kan förvänta dig ungefär 6-10 utskick per år, och det är helt gratis. Vi delar inte din kontaktinfo till tredje part. Välkommen!


Välj din befattning
Kontakta oss