2018_03_28
Intressant läsning

Fast månadslön eller timlön, fördelar och nackdelar

Svar från Fråga Experten - Rådgivningshörnan i Accountors Nyhetsbrev

Fråga:

Vad är fördelarna och nackdelarna med fast månadslön respektive timlön, för arbetsgivare och arbetstagare?

Svar:

Skattemässigt spelar det ingen roll om du har timlön, daglön, veckolön, månadslön eller årslön. Inkomst av tjänst beskattas lika oavsett hur ofta lönen betalas ut. Det gäller även vid rörlig lön som provision och bonus.

För arbetsgivaren kan det vara fördelaktigt med timlön om beläggningsgraden för den anställde är varierande. I regel tillämpas timlön vid mer flexibla anställningsformer, där de anställda kommer in vid behov eller på schema. Normalt betalas timlönen ut månaden efter det att arbetet utförts, vilket är till nackdel för arbetstagaren som måste vänta längre på pengarna.

För tillsvidareanställningar utgår normalt månadslön, som vanligtvis betalas ut innevarande månad.

För befattningar med försäljningsmål kan rörliga lönedelar som provision bli aktuellt. Arbetstagaren strävar då i regel efter en hög fast andel med en mindre andel rörlig lön som styrs av försäljningsresultat, ibland individnivå och ibland på gruppnivå. Men här beror det förstås på hur duktig säljaren är och hur marknaden ser ut. En högpresterande säljare kan tjäna på att ha stor andel rörlig lön. Arbetsgivaren tjänar oftast på att ha en större andel rörlig lön, såvida avkastningen på varje ny försäljning är positiv.

Slutligen kan det vara värt att nämna att många arbetsgivare missar att göra pensionsavsättningar och att beräkna semestertillägg för rörliga lönedelar. Det kan vara värt att som arbetstagare påminna om det.


Med Accountors våra lönetjänster får du professionell hjälp med företagets lönehantering och reseräkningar.

Läs föregående nyhet:
Nya skatteregler för företagssektorn - Lagförslag 2018 »

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Accountor bevakar lagändringar och nya rön inom ekonomi, redovisning, lön och HR, samt skriver guider och artiklar. Ange dina uppgifter så får du våra kosnadsfria e-mail cirka en gång i månaden. Du kan också få erbjudanden relevanta för dig. Välkommen!


Välj din befattning *

Information om hur Accountor behandlar personuppgifter finns tillgänglig i vår Privacy Statement: accountor.se/privacy-statement

Du har rätt att återkalla ditt samtycke när som helst. Enklast gör du det genom att klicka "unsubscribe" längst ned i ett av våra utskick.