Hoppa till huvudinnehåll
Nyheter
Fast månadslön, timlön fördel nackdel

Fast månadslön eller timlön, fördelar och nackdelar

Mycket att hålla reda på med lön och lönen måste bli rätt? Vi vet, därför är det bra med att vara många. Med våra 270 konsulter inom lön och redovisning hjälper vi dig.  Kontakta oss gärna om du har frågor om ditt företag, vi svarar gärna på hur vi kan hjälpa dig till en mer kostnadseffektiv och digital lönehantering. Våra konsulter hjälper dig med redovisninglönehanteringföretagsrådgivning och HR. Se hur löneprocessen går till hos oss.

Fråga:

Vad är fördelarna och nackdelarna med fast månadslön respektive timlön, för arbetsgivare och arbetstagare?

Svar:


Skattemässigt spelar det ingen roll om du erhåller timlön, daglön, veckolön, månadslön eller årslön, eftersom inkomst av tjänst beskattas likvärdigt oavsett betalningsfrekvens. Detta gäller även för rörliga löneformer såsom provision och bonus.

För arbetsgivaren kan det vara fördelaktigt att använda timlön när den anställdes beläggningsgrad varierar. Timlön tillämpas oftast i mer flexibla anställningsformer där personalen kallas in vid behov eller enligt schema. Vanligtvis betalas timlönen ut månaden efter att arbetet har utförts, vilket kan vara en nackdel för arbetstagaren som därmed måste vänta längre på sina inkomster.

Vid tillsvidareanställningar tillämpas normalt månadslön, som vanligtvis betalas ut under innevarande månad.

För befattningar med försäljningsmål kan rörliga lönedelar, såsom provision, komma i spel. I dessa fall strävar arbetstagaren oftast efter en hög fast lön med en mindre rörlig del som kopplas till försäljningsresultat, antingen på individuell eller gruppgrund. Utfallet beror naturligtvis på säljarens skicklighet och marknadens förutsättningar. En framstående säljare kan dra nytta av en hög andel rörlig lön. Arbetsgivaren drar generellt nytta av en större andel rörlig lön, förutsatt att avkastningen på varje ny försäljning är positiv.

Slutligen är det värt att påpeka att många arbetsgivare ibland förbiser att göra pensionsavsättningar och beräkna semestertillägg för rörliga lönedelar. Det kan vara klokt för arbetstagaren att påminna om detta.

Våra rekryteringskonsulter hjälper ditt företag att rekrytera chefer, ekonomer och andra kvalificerade medarbetare inom ekonomi, redovisning, lön och HR. Vi svarar snabbt på ditt behov med få rätt person på plats.

Våra interim- och rekryteringstjänster omfattar stöd med interimskonsulter alternativt rekrytering till ditt företag inom ekonomi och HR. Interimskonsulter innebär uthyrning av kvalificerade konsulter som tillfälligt tar en roll på ditt företag.

Kontakta oss direkt eller via formuläret så hjälper vi dig och ditt företag

 
 
Tags

Share