2018_10_23
Intressant läsning

7 tips för att överleva revisionssäsongen

Revisionstips

Revisionssäsongen är här vilket gör många stressade. Så behöver det inte vara. Vi har punktat upp vad du kan göra för att spara tid och minska din frustration. Samt hur du kan göra er revision smidigare och mindre kostsam. 

7 tips för att göra revisionssäsongen lättare

1. Läs igenom avtalet. Många revisionsavtal anger tydligt vad man som kund skall förbereda och leverera till revisor. Det står tydligt i avtalet vad som ingår och vad som förväntas av er som företag. Förbered er därefter.

2. Stäm av förväntningar. Att stämma av med revisorn innan revisionen ska göras är bra för att se vad hen har för förväntningar. Har ni några frågor eller konstigheter, så ta upp dem innan, så hinner ni reda ut det innan revisionen tar över.

3. Gå igenom tidsplan. Kom överens med revisorn när olika delar skall levereras och färdigställas. Kom överens vem som gör vad. Desto större företag och fler intressenter desto viktigare är att ha en överenskommelse.

4. Förbered dig. Se till att allt är klart och i sin ordning när ni lämnar över till revisorn. Ju mindre oordning desto snabbare går revisionen och det blir på så sätt mindre kostsamt för företaget. De flesta revisorer arbetar med någon form av önskelista, färdigställ den och indexera materialet efter önskelistan. Erhåller ni ej önskelista eller den är otydlig, vänd frågan till revisorer för att undvika missförstånd.

5. Förbered teamet. Boka in ett möte med ditt team några veckor innan revisionen. Undersök om det finns ovanliga transaktioner, och ställ förväntningarna om tidsramar, planera runt sådant som kan påverka personernas tillgänglighet,  semestrar eller företagsevenemang. Kom överens om arbetsfördelning och ansvarsområde, både vad gäller förberedelsematerial och frågor under revisionen. Dela organisations- och ansvarsscheman med revisor.

6. Ovanliga transaktioner. Om du har en ovanlig transaktion som du inte är helt säker på hur du ska hantera, kan du ringa och prata med revisorn om det. Det är bättre att vara proaktiv och få svar innan. Det ser aldrig bra ut om ni döljer något eller inte kan svara på det revisorn önskar veta.

7. En välorganiserad revision är en revision som flyter smidigt, som inte innebär en massa omarbete, eller jakt på  personer och underlag. Det sparar inte bara tid, det kan också spara mycket på dina revisionskostnader.

Sammanfattningsvis:
För att undvika missförstånd och oro - följ dessa tips och gör årets revisionssäsong smidigare.

Lycka till!

Accountor erbjuder företagsrådgivning som kan underlätta inför revision. Från enkel hjälp med den enskilda firmans deklaration till avancerade årsredovisning i koncern, i Sverige eller internationellt. Kontakta oss gärna eller läs mer på sidorna redovisningskatterådgivningdeklarationerdigitalisering & automatisering eller företagsrådgivning

Kontakta oss gärna och fråga mer

Anders Larsson

ANDERS LARSSON
Region: Mitt/Norr
08-506 116 41
anders.larsson@accountor.se

Camilla Witt Rudström

CAMILLA WITT RUDSTROM
Region: Mitt/Norr
010-161 38 39
camilla.witt.rudstrom@accountor.se

Annette Fellman

ANNETTE FELLMAN
Region: Mitt/Norr
010-475 03 33
annette.fellman@accountor.se

Lars Bengtsson

LARS BENGTSSON
Region: Väst/Syd
010-475 04 09
lars.bengtsson@accountor.se