2017_09_14
Intressant läsning

Så minimerar du risker när du köper varor och tjänster

Ska du upphandla en tjänst, eller anlita ett företag för ett större arbete? Då vill du veta att motparten är seriös och att ekonomin sköts på ett sätt så att företaget kommer finnas kvar även imorgon.

Här är ett antal försiktighetsåtgärder du kan gå igenom för att minimera riskerna. Metoderna är även aktuella om du ska utvärdera en potentiell arbetsgivare. Vi börjar med Skatteverket.

Skatteverket e-tjänst ”Hämta företagsinformation”

Med Skatteverkets e-tjänst ”Hämta företagsinformation” får du veta om företaget har F-skattsedel, om det är momsregistrerat och om det är registrerat som arbetsgivare. Du ser även beslutade arbetsgivaravgifter för de tre senaste månaderna (dock inte om företaget faktiskt har betalat in dessa avgifter).

Skatteverkets e-tjänst - Hämta företagsinformation

Handlar företaget med momspliktiga varor eller tjänster utan att vara momsregistrerat bör du ifrågasätta detta; det är definitivt en varningssignal.

Om företaget inte har F-skatt är det du som köpare som måste göra skatteavdrag och i vissa fall betala in arbetsgivaravgifter och lämna kontrolluppgift. En F-skattsedel återkallas av Skatteverket om företagaren inte sköter redovisning och betalning av skatt, om personen får näringsförbud eller försätts i konkurs. Därför kan innehavet av en F-skattsedel ses som en indikation på ett seriöst företagande, även av företag som inte säljer tjänster.

Från de beslutade arbetsgivaravgifterna kan du räkna ut ungefär vilka lönesummor företaget betalar ut. Multiplicera summan med 3 så får du ett ungefärligt värde. Verkar detta rimligt i förhållande till hur många anställda företaget anger att de har?

Företagets skattekonto

Ett annat hjälpmedel som många inte känner till är att alla företags skattekonto är offentlig handling. Du kan alltid begära ut en sammanställning av företagets skattetransaktioner från Skatteverket. Denna service finns tyvärr inte som e-tjänst, utan du måste ringa till Skatteupplysningen på telefonnummer 0771–567 567.

När du fått handlingarna kan du se om företaget lämnat in skattedeklarationer och betalat in moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt på lön. Du ser även om skatterna och avgifterna betalats in i tid eller inte.

Det går även att se om Skatteverket har lämnat över obetalda skattekrav till Kronofogden. Att regelbundet ligga efter betalningarna och/eller lämna in deklarationerna för sent kan vara en varningssignal att ta hänsyn till vid beslutet om du vill anlita företaget.

Allabolag.se

På allabolag.se kan du se när företaget registrerades, vilka som sitter i ledande befattningar, vilka som är firmatecknare och vissa ekonomiska nyckeltal.

Allabolag.se

Här kan du sedan se hos vilka andra bolag till exempel VD:n har en roll som befattningshavare och om några av dessa bolag har försatts i konkurs.

Vilka nyckeltal som är relevanta för just det företag du funderar på att anlita kan variera beroende på bransch, om företaget är nystartat och så vidare, men i regel är en svag likviditet och låg soliditet varningssignaler att ta hänsyn till i ditt beslut om du ska anlita företaget.

Allabolag.se ägs av UC och hämtar upplysningar från bland andra Statistiska Centralbyrån, Bolagsverket och UC.

Varningslistor

Till din hjälp finns också varningslistor som tillhandahålls av Svensk Handel, Förenade Bolag och Finansinspektionen.

Varingslista - Svensk Handel

Svensk Handels varningslista »
Förenade Bolags varningslista »
Finansinspektionens varningslista »

På Finansinspektionens lista finns företag som "försöker verka på en marknad utan att ha nödvändiga tillstånd eller utan att vara registrerade hos tillsynsmyndigheten i landet". Där hittar du många utländska aktörer att se upp för.

Ratingsidor

För vissa varor eller tjänster går det att skapa sig en bra bild av företaget genom att titta på andra kunders recensioner på ratingsidor.

Prisjakt - Ratingsite och prisjämförelser

Prisjakt.nu »
Trustpilot »
Recensioner i Google Maps »

Sociala medier

Ta en titt på företagets LinkedIn- och/eller Facebooksida.

  • Finns det uppgifter om företaget där?
  • Har företaget gjort någon uppdatering på länge?
  • Verkar innehållet vettigt?
  • Finns det några anställda kopplade till företaget på LinkedIn, vad har de för kompetenser?

LinkedIn-sida Accountor

Det här kanske inte är den avgörande analysen när du köper varor eller tjänster, men kan vara bra som komplement om upplysningarna ovan inte visar så mycket. Som arbetssökande är det desto mer relevant.

Lycka till med företagandet, och om du vill ha hjälp med redovisning eller lönehantering tycker vi du ska kontakta oss.

 


Läs föregående artikel:

Ny nordisk standard lanseras när Srf och FAR går skilda vägar »

Vill du få branschnyheter, tips och erbjudanden från Accountor? 

Vi bevakar lagändringar och nya rön inom ekonomi, redovisning, lön och HR, samt skriver guider och artiklar inom vårt intresseområde.

Du kan förvänta dig ett fåtal utskick per år. Vi kommer inte fylla din mailbox med onödiga mail.

Anmäl dig till vår maillista