Hoppa till huvudinnehåll
Nyheter
inkomstskatt missuppfattningar

Inkomstskatt - Den vanligaste missuppfattningen om inkomstskatt

Inkomstskatt missuppfattningar - en mycket utbredd uppfattning bland löntagare är att preliminärskatt är en fast procentsats och att den ligger på ca 30 %. Det här gör att många blir oroliga för att arbetsgivaren drar för lite skatt. Vi skulle vilja drista oss till att kalla det här den vanligaste missuppfattningen om inkomstskatt. Vi hjälper dig att reda ut vad inkomstskatten är.

I Sverige har vi ett system där inkomstskatten beräknas utifrån en tabell. Tabellskatten styrs utifrån var du bor. Skatten som ska dras från lönen innefattar kommunalskatt, landstingsskatt och eventuell kyrkoskatt. Tabellen hämtar du via Skatteverkets webbtjänst hämta din skattetabell, eller genom att räkna ut tabellnumret själv enligt formeln nedan.

Kommunalskattesats + Landstingsskattesats + Avgift för trossamfund = (avrundat till heltal) Din skattetabell

Det som framför allt skapar förvirring är att din skattetabell inte är det samma som procentsatsen du betalar i slutändan. Skattesystemet är progressivt på så sätt att grundavdrag och jobbskattavdrag är stora vid låga inkomster, för att sedan avta vid högre inkomster. Det är inte alls ovanligt att din faktiska skattesats blir någonstans runt 22 %.

Låt oss titta på skillnaden mellan skattesats och tabellskatt.

Inkomstskatt räkneexempel

Emma är 35 år och bor i Stockholms kommun har en lön på 25 000 kr. Emma är inte medlem i något trossamfund. Vi använder Skatteverkets webbtjänst och följer vi Sthlms tabell 30 kan vi konstatera följande:

Kommunalskatt (ev svenska kyrkan) 17,74
Landstingsskatt 12,08
Begravningsavgift 0,065

Skattesats 29,885

Emmas arbetsgivare ska alltså titta i skattetabell 30. Vid inkomsten 25 000 kr ska Emmas arbetsgivare enligt tabellen dra av 5 208 kr i preliminärskatt.

Om arbetsgivaren dragit av 30 % hade preliminärskatten blivit 7500 kr, vilket är för mycket.

 

Men varför uppger Skatteverkets egen webbtjänst att skattesatsen är 29,885 % medan avdraget enligt tabell bara blir 20,83 %?

Vid den här inkomstnivån gör grundavdrag och jobbskatteavdrag stor skillnad. Det korrekta avdraget är 20,83 % enligt tabellen. Eventuell bonus hanteras separat från uträkningen ovan.

För inkomster som inte är huvudinkomst ska arbetsgivaren dra av 30 %. Det här kan skapa problem för personer som arbetar åt flera olika uppdragsgivare. Om ingen av arbetsgivarna anser sig vara huvudarbetsgivare kan löntagaren få ett alldeles för högt, eller lågt skatteavdrag (beroende på inkomstnivå).     

Pensionärer med höga inkomster, som får pension/lön från flera håll, kan drabbas av betydande belopp i kvarskatt om varje utbetalare drar av 30 % i skatt. Då kan det vara läge att skicka in en jämkningsansökan till Skatteverket.

Behöver du hjälp med skatterådgivning eller lönehantering är du välkommen att kontakta oss. 

Önskar du hjälp av våra skatteexperter eller lönekonsulter? Ring eller fyll i formuläret så hjälper vi dig rätt

Tags

Share