2017_11_30
Intressant läsning

Accountors rekryteringskonsulter delar med sig av erfarenheter

Rekrytering inom ekonomi, det är något som våra rekryteringskonsulter Kristin Annerstedt och Lotta Fylking har gjort mycket länge. I den här intervjun pratar de generellt kring rekrytering och vad du som ska rekrytera kan tänka på, både om du gör det själv eller tar hjälp. Längre ner finns en transkription av intervjun för dig som hellre läser.

Tveka inte att höra av dig om du vill ha hjälp med rekrytering av chefer eller andra medarbetare till din ekonomiavdelning.

Här sitter vi med Kristin och Lotta, våra rekryteringsspecialister, som ska dela med sig lite av sina erfarenheter från många år av rekrytering inom ekonomi.

Kan ni prata lite kring eventuella fallgropar och vad man kan tänka på när man rekryterar?

Kristin: Det är nog att man inte gör en ordentlig kravspec på vad det är man egentligen behöver och vill ha. Att man går igenom förutsättningarna för rollen, för vad det är man söker, och att man inte är riktigt tydlig mot kandidaten man tar in.

Lotta: Det är viktigt att vid en rekrytering se över avdelningen så att man verkligen får in den kompetens man behöver. Så man inte kopierar den tidigare medarbetaren som man hade. Utan tar hänsyn till vad som ska hända framåt. Så man får in rätt kompetens för den fas företaget är i just då.

Kristin: Precis, det är väldigt viktigt att man tittar över vad man har för kompetens på avdelningen, på företaget i stort sett. Vad är det för arbetsuppgifter vi utför? Kanske man skulle kunna ta bort, eller... göra dem lite enklare, eller göra någon annan... förändra lite rutiner och strukturer på avdelningen. Men också titta på vad vi står inför för utmaningar i miljön, i branschen och hur det ser ut runt omkring.

Lotta: Det krävs lång erfarenhet för att få kompetens om hur personer är, och där kan man se andra saker om man har lång erfarenhet som rekryterare. Att se vem personen bakom är.

Kristin: Det är viktigt och att kunna läsa det som inte står i CV:t. Att man inte tänker ”den sökande har inte skrivit det här och därför tar vi bort den personen”. Ja, att bli lite nyfiken på personen i CV:t.

Vad ska man tänka på när man väljer rekryteringspartner?

Kristin: Man ska välja någon som man har förtroende för. För det är väldigt mycket att man bildar tillit till varandra. Och att man också avsätter tid och gör sig tillgänglig, för både rekryteraren och kandidaten; att man avsätter tid så man kan återkoppla snabbt till kandidaten. För en stor del i rekryteringsprocessen handlar ju faktiskt om kandidatupplevelsen.

Lotta: Och sen även att när man väljer en rekryteringspartner, någon som kan det specialistområde man rekryterar inom. För ofta är det så att du behöver ha förförståelse för rollen, så att du förstår kravprofilen som rekryterare. Det är stor skillnad mellan en Financial Controller och en Business Controller, till exempel. Och så här är det inom alla branscher; det finns specialistkompetenser som man måste kunna som rekryterare.

Be om hjälp med rekrytering - Klicka här