2015_08_19
Nyheter

Ökning av bluffakturor

LinkedInFacebookGoogleTwitter

Uppdaterad 2016-01-11

Anmälda bluffakturor förutspås fortsätta öka ytterligare i antal. Hur kan du minska riskerna för fakturabedrägeri? 

Enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) anmäldes 6 242 st bluffakturor under första halvåret 2014. Under samma period 2015 har siffran ökat och uppgick till 7 640 st. Under 2015 har 26 st företag med oseriösa försäljningsmetoder lagts till på Svensk Handels varningslista.

Vad är då en bluffaktura?

En bluffaktura kan definieras som en faktura för något som du inte har beställt, har lurats att beställa eller där tjänst/produkt inte motsvarar överenskommelsen. Det finns många varianter, allt från erbjudanden som liknar fakturor till helt påhittade, falska fakturor som skickas utan varken muntligt eller skriftligt avtal. 

Fakturabedrägeri kan få stora konsekvenser, speciellt för små företag, vid upptäckt av en bluffaktura anmäl detta (till polis alt. Konsumentverket) och bestrid fakturan så snart som möjligt. 

Om du som företagare har valt att sköta ekonomin inhouse och känner dig osäker tipsar Skatteverket på sin hemsida om hur du kan undvika dessa. Här är deras tips i korthet:
 

 1. Uppdatera leverantörslistan över företagets samtliga godkända leverantörer, acceptera inte fakturor, eller påstådda avtal, från företag som inte finns på leverantörslistan.
   
 2. Instruera personalen att aldrig acceptera någon form av inspelning via telefon samt att inte ingå några avtal under semesterperioder. Samtliga sådana ärenden kan vänta till när ordinarie personal är på plats.
   
 3. Förbered ett standardbrev där okända fakturor bestrids och avtalsunderlag efterfrågas. Det kan personalen använda för att undvika att bluffakturor går till inkasso och Kronofogden.
   
 4. Bestridandet ska innehålla sakliga skäl till varför du inte accepterar betalning, till exempel: ”Motsätter oss betalningsansvar då vi inte har beställt dessa varor eller tjänster".
   
 5. Bestrid på ett sätt som ger en kvittens på att bestridandet skickats, till exempel via e-post eller fax. Spar en kopia. 
   
 6. Även påminnelser och inkassobrev samt krav från Kronofogden skall bestridas på samma sätt som ovan. Bifoga då eventuella kopior av tidigare bestridanden. 
                                                                                                                           Källa: Skatteverket

Övriga källor till information om bluffakturor;


Vi på Accountor tillhandahåller smidiga lösningar för våra kunder som möjliggör att dessa typer av fakturor ofta upptäcks innan ankomstregistrering.  Kontakta oss om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig.

 

Kontakta oss